Digital Forum Online Services

Ik help u gaag verder met uw online zaken!


Is jouw blog een hobby of serious business?

Is jouw blog een hobby of serious business?

En? Is jouw blog een hobby of serious business? Toen ik onlangs dit artikel las bedacht ik me dat dit eigenlijk een heel belangrijke vraag is …

In het artikel sommen ze vijf dingen op die er op wijzen dat je blog eigenlijk niet meer dan een hobby is. Als je deze dingen niet serieus neemt zal je blog allicht altijd een hobby blijven en nooit die bloeiende business waar je misschien wel van droomt.

Het gaat om deze zaken:

 • Gebruik je een generiek email adres? (@Hotmail.com, @Gmail.com, @…)
 • Hou je de inkomsten en uitgaven ivm je blog bij?
 • Ben je regelmatig bezig met je blog?
 • Investeer je in je blog?
 • Bekijk je de analytics van je blog wel genoeg?

Vijf punten die apart van elkaar weinig betekenen maar als je ze samen in een denk-oefening gooit krijg je een mooi zicht op hoe het met jouw blog gesteld is.

Ik heb de oefening hieronder een keer gemaakt voor mijn blog. In de commentaren lees ik graag hoe het met jullie blog gesteld is!

Is mijn blog een hobby of een business?

Ik heb verschillende blogs dus ik zal proberen van zo algemeen mogelijk te antwoorden. Als ik echter van één blog een bloeiende zaak zou willen maken dan is het van Sixpacks.be. Daar heb ik al heel wat tijd en energie ingestoken.

Gebruik je een generiek email adres?

Nee, al mijn blogs hebben een email adres met de domeinnaam van de blog.

Op zich is er niks mis met een Hotmail of met een Gmail adres maar voor zakelijk gebruik oogt het zoveel mooier als je een eigen domeinnaam hebt.

Bij mij zit dit dus snor met dit punt maar als jij nog op zoek bent naar een eigen domeinnaam en hosting kan ik je hierbij helpen. Het kost je jaarlijks 79 euro maar dan kan je af en toe ook wat advies vragen. Liever een goedkopere hosting en domeinnaam? Check dan One.com:

Hou je de inkomsten en uitgaven ivm je blog bij?

In zekere zin… De inkomsten op mijn blog komen voornamelijk uit affiliate marketing en ik probeer van elke maand een overzicht te maken van hoeveel er per blog en per affiliate platform is binnengekomen. Door me deze vraag te stellen realiseer ik me trouwens dat het weeral even geleden is dat ik er nog naar gekeken heb.

Naast de affiliate inkomsten schrijf ik ook geregeld gesponsorde artikels op mijn verschillende blogs en ook dat zou ik ergens moeten bijhouden.

Uiteraard maak ik éénmaal per jaar wel een degelijke afrekening voor de belastingsaangifte maar het zou veel beter zijn om veel korter op de bal te spelen. Ik denk dat dit ook een heel goede motivator kan zijn…

Qua uitgaven valt het bij mij nogal mee. Ik betaal maandelijks voor x-aantal domeinnamen en hosting en dat zal het zijn.

Dit is dus zeker nog een werkpunt voor mij. Ik heb ooit eens een Excelsheet gemaakt met de bedoeling van dit op te volgen, hoog tijd om het ook effectief nauwgezet te gaan doen!

Ben je regelmatig bezig met je blog?

Met regelmatig bedoelen we hier met regelmaat. Post je op vaste tijdstippen of post je enkel als je zin hebt?

Mhh, moeilijk. Ik poste vroeger om de twee dagen een artikel maar tegenwoordig is dat een pak minder. Opnieuw een werkpuntje dus. Als je zelf geen inspiratie hebt kan je altijd terugvallen op een event kalender of content calendar.

Ik zou het nochtans moeten weten want over een event kalender heb ik eerder al iets geschreven.

Investeer je in je blog?

Ja, ik investeer in mijn blog(s)! Ik investeer veel tijd in het lezen van research over blogs, ik investeer veel tijd in het onderhoud van mijn blog, enz.

Nee, ik investeer geen geld in mijn blog. Het is te zeggen, ik maak geen betaalde reclame, ik koop geen premium templates, ik werk niet samen met ontwerpers, enz. Uiteraard moet ik wel een klein bedrag spenderen aan hosting en domeinnamen. Ooit heb ik wel al eens een betalende plugin gekocht.

Bekijk je de analytics van je blog wel genoeg?

Waarschijnlijk niet… Wat ik dagelijks bekijk zijn de sitestats via Jetpack. Als er meer bezoekers zijn dan de dag voordien is mijn dag goed!

Allicht zou het veel beter zijn om eens een cursus Google Analytics te gaan volgen. Ik zet het bij mijn lijst met werkpunten. (Bestaat dat eigenlijk zo’n cursus speciaal voor WordPress of zijn die voor alle platformen hetzelfde?)

Conclusie

Zit je effe in een dipje met je blog? Neem dan zeker even tijd voor deze oefening! Je haalt er zowieso een paar actiepunten uit waarop je de komende maanden kan concentreren.

Laat me in de commentaren gerust weten hoe het met jouw blog gesteld is en wat eventuele werkpunten zijn voor jou! Staan er zaken in het artikel die niet kloppen? Laat ook maar weten in de commentaren.

 

Kristof Luyten
Duizendpoot bij DF Online Services, Social Media en WordPress liefhebber.
Blogger op Sixpacks.be en Digitalforum.be. Gastschrijver op verschillende andere blogs en in diverse magazines.

Contacteer me via onderstaande kanalen voor meer info.

  • Kristof Luyten
   Kristof Luyten -

   Bedankt Jeroen voor de feedback. De plugin staat al lang geinstalleerd maar de cursus moet ik absoluut nog eens volgen! Binnenkort twee weken verlof met hopelijk wifi dan kan ik er eens werk van maken!

 • Geef een reactie

  %d bloggers liken dit: