Digital Forum Online Services

Ik help u gaag verder met uw online zaken!


U zal geen foto’s van iemand anders gebruiken!

U zal geen foto’s van iemand anders gebruiken!

Het lijkt misschien of ik mijn geboden aan het opzeggen ben maar geloof me, dit gebod niet naleven kan ernstige gevolgen hebben.

Zoals jullie misschien wel weten schrijf ik op verschillende blogs en moet ik dus geregeld foto’s uikiezen om te gebruiken bij de artikels. Sowieso probeer ik zoveel mogelijk zelf foto’s te nemen maar dat lukt niet altijd. Normaal ga ik dan op zoek naar foto’s die gratis herbruikt mogen worden om geen problemen te krijgen maar… Onlangs moet ik toch ergens een foto gebruikt hebben die niet van mij was en wat erger was, het was een foto die niet gratis herbruikt mocht worden.

Wat gebeurd er als je foto’s van iemand anders gebruikt?

Op een dag kreeg ik een mooie brief van de mensen van Permission Machine met de melding dat ik een foto van hun klanten had gebruikt zonder geldige licentie. Een schending van het copyright dus!

Eerst dacht ik nog dat het een soort scam was maar nee hoor, alles bleek perfect legaal te zijn. Permission Machine heeft er een business van gemaakt om voor hun klanten het internet af te schuimen op zoek naar foto’s die illegaal gebruikt worden. Ze hebben grote klanten want o.a. Belga is een klant van hun. Het is ook een lucratieve business want voor de foto die ik ‘gepikt’ had kreeg ik een rekening van een dikke 400 euro!

Bon… Bij nazicht bleek dat ik inderdaad iemand anders zijn foto had gebruikt dus ik heb er dan ook niet flauw over gedaan en de rekening gewoon betaald. Een dure les zeg maar. Stom want ik wist dat het niet mag en heb zelfs al een artikel geschreven over hoe je gratis foto’s kan vinden.

Hoe vind je gratis foto’s voor je blog?

De simpelste en veiligste manier is natuurlijk zelf foto’s nemen. Als je een receptenblog of een fashionblog hebt is dit redelijk simpel te doen maar als je over speciale onderwerpen schrijft is dit al wat moeilijker.

Via Google Afbeeldingen kan je natuurlijk ook foto’s zoeken maar zorg er dan voor dat je enkel foto’s kiest die gelabeld zijn voor hergebruik. Je kan dit aanpassen in de instellingen van Google:

Er bestaan ook verschillende sites waar je gratis foto’s kan vinden maar dan moet je natuurlijk niet verwachten dat het net die perfecte foto is waar jij naar op zoek bent. Zelf gebruik ik geregeld https://morguefile.com/ hiervoor.

Als jullie zelf nog goede foto sites kennen laat het dan even weten in de commentaren aub.

 

Iedereen wist allicht wel dat je geen foto’s mag stelen maar ik hoop dat ik met dit artikel nog maar eens aangetoond heb dat er ook effectief nare gevolgen aan kunnen vasthangen!

 

Kristof Luyten
Duizendpoot bij DF Online Services, Social Media en WordPress liefhebber.
Blogger op Sixpacks.be en Digitalforum.be. Gastschrijver op verschillende andere blogs en in diverse magazines.

Contacteer me via onderstaande kanalen voor meer info.

  • S -

    Ik heb twee blogs. Eentje met alleen eigen foto’s en eentje met foto’s (van katten) van Pixabay die rechtenvrij gebruikt mogen worden. Het blijft spannend want wie zegt nou 100% dat iets gebruikt mag worden? Iemand kan het ook ergens anders vandaan halen en op een website als Pixabay zetten. Lijkt me wel heftig zo’n brief op de mat.

  • Jenny - ikreis.net -

    Goed dat je dit deelt! Er zijn zoveel bloggers die dit niet willen weten en soms zelfs opzettelijk met werk van een ander aan de haal gaan….

  • Geef een reactie

    %d bloggers liken dit: