Digital Forum Online Services

Ik help u gaag verder met uw online zaken!


8 handige WordPress plugins voor serieuze bloggers

8 handige WordPress plugins voor serieuze bloggers

Blog je op WordPress.org, dan kun je met plugins vele handige functies aan je website toevoegen. Je hoeft hiervoor niet te kunnen programmeren, dat hebben andere slimmeriken al voor je gedaan. Maar welke plugins zijn nou echt onmisbaar? Ik blog nu ruim vier jaar op WordPress en heb in die jaren al heel wat nieuwe WordPress sites gebouwd en onderhouden. Vele plugins passeerden de revue, maar ik heb inmiddels wel 8 favorietjes. Deze plugins deel ik graag met je!

Akismet Anti-Spam

Helaas zit het wereldwijde web vol met spammers. Om te voorkomen dat je blog volstaat met honderden spamreacties – en jij de halve dag bezig bent met comments en mails verwijderen – kun je de Akismet Anti-Spam plugin installeren.

Volg de instructies voor het instellen van je API. Je moet daarvoor wel een account aanmaken bij Akismet. Schrik niet als er ineens staat dat je moet betalen. Je kunt daarna namelijk voor een gratis account kiezen (tenzij je gevoelig bent voor die verdrietige smiley).

All in One WP Security

Je vraagt je misschien af waarom een hacker jouw blog of website zou hacken. Er valt toch niets te halen bij een kleine blogger of ondernemer? Niet per se, maar je bent over het algemeen wel een makkelijk doelwit. Zorg dus voor die beveiliging!

Het is ook nog eens erg simpel. Met de All in One WP Security plugin heb je je website gemakkelijk beveiligd. Volg de aanwijzingen stap voor stap (goed lezen!), dan is het zo gepiept.

Contact form 7

Gewoon je e-mailadres op je website plaatsen lijkt misschien het makkelijkst, maar dan kun je heel wat spam mails verwachten. Daarom is een contactformulier handig.

Contact form 7 is de meest eenvoudige die ik ben tegengekomen en de plugin doet wat ‘ie moet doen.

Overigens heb ik sinds een tijd nieuwe (betaalde) thema’s op m’n blogs en daar zit een contactformulier ingebouwd. Mogelijk is dit bij jouw thema ook. Check dat eerst, voor je een overbodige plugin op je site zet.

Google Analytics Dashboard voor WP

Meten is weten, dus grote kans dat je Google Analytics gebruikt. Wil je even snel je cijfers bekijken? Dan kan dat met deze plugin erg gemakkelijk vanuit je dashboard.

Je moet wel de plugin autoriseren en instellen. Maar als het je gelukt is om GA op je website te krijgen, dan lukt dit je ook!

MailChimp voor WordPress

E-mailmarketing is booming. Ook voor (kleine) bloggers. Er zijn heel wat mailingsdiensten, maar ik heb voor MailChimp gekozen omdat die tot 2000 e-mailadressen gratis is. Verder werkt het vrij gemakkelijk met templates.

Met de MailChimp voor WordPress plugin maak je eenvoudig een inschrijfbox aan. Geen fancy pop-ups, maar gewoon een simpel invulveld in bijvoorbeeld je sidebar (widget).

Public Post Review

Laat je je blogs altijd even lezen door iemand, voor je ze publiceert? Dan is deze plugin ideaal!

Is je concept klaar, dan vink je ‘Enable public preview’ aan. Er verschijnt een link die je kunt kopiëren en bijvoorbeeld in een mail plakt en verstuurt. Zo krijgt je lezer de blog in vol ornaat te zien (met opmaak, afbeeldingen etc.), zonder dat je ‘m al hebt gepubliceerd. Kan diegene nog even die enorme spelfout eruit halen…

WordPress Editorial Calendar

De Editorial Calendar is super handig om in één keer te zien welke blogs je gepubliceerd en gepland hebt. Ook je concepten staan naast je kalender weergegeven. Je verplaatst je blogs gemakkelijk van concept naar kalender – en weer terug – of naar een andere dag.

Verander je de publicatiedatum in de blogpost zelf, dan wordt dit automatisch in de Editorial Calendar aangepast. Ideaal voor het houden van een overzicht.

WP Fastest Cache

Een langzame laadtijd jaagt bezoekers weg. Google vindt trage websites ook niet fijn en dit kan je vindbaarheid negatief beïnvloeden. Benieuwd hoe het met je laadtijd is gesteld? Vul je website in op GTmetrix.com.

Grote kans dat één van de verbeterpunten je cache is. Even simpel gezegd: elke keer als een lezer je blog bezoekt, moet je webpagina opgebouwd worden door de server. Dit kost tijd. Een cache is een plek waar de data van die pagina tijdelijk wordt opgeslagen. Als een bezoeker in een bepaalde periode je blog opnieuw bezoekt, wordt de data uit de cache gehaald in plaats van opnieuw gegenereerd. Hierdoor wordt je laadtijd sneller.

Met de WP Fastest Cache vergroot je dus je laadtijd. Ik heb de volgende instellingen toegepast. Die kun je zo overnemen, scheelt jou weer uitzoekwerk:

Welke plugins heb je niet nodig?

Het valt je misschien op dat er twee bekende plugins ontbreken, namelijk Jetpack en Yoast SEO. Hoewel deze plugins zeker hun voordelen hebben, ben ik geen fan.

Jetpack

Jetpack is een verzameling van rond de 40 functies. Als alles goed werkt, is dat geweldig. Helaas heb ik minder goede ervaringen. Het automatisch delen van blogs op social media werkte vaak niet. En hoewel de interface van de statistieken beter is, vertrouwden ik de gegevens niet. Het week wel erg veel af van Google Analytics. Maar het grootste minpunt is dat Jetpack je laadtijd vertraagt.

Yoast SEO

De Yoast SEO plugin heeft een aantal handige functies, zoals het aanpassen van je SEO-titel, url en meta omschrijving. Daarvoor gebruik ik deze plugin nog wel, maar ik voer nooit meer een focus keyword in.

Na het invoeren van je keyword, beoordeelt de Yoast plugin of je je zoekwoord op de juiste plekken hebt ingevuld (“on-page SEO”) en of je zoekwoord voldoende in je tekst voorkomt (“trefwoord-dichtheid”). Maar Yoast SEO is veel te streng! Om een groen bolletje te krijgen, moet ik mijn zoekwoorden onnatuurlijk vaak in m’n teksten verwerken. De tekst wordt eentonig. Ook werk ik veel met long tails (en jij als het goed is ook!) en als ik deze letterlijk in de tekst verwerk, krijg je kromme zinnen.

En het is helemaal niet nodig om je aan de strenge regels van de Yoast SEO plugin te houden, want Google is slim. Google herkent inmiddels synoniemen, en Google begrijpt het ook als je zoekwoorden niet letterlijk in de tekst staan. Neem de bolletje van Yoast dus niet te serieus!

3 bonus plugin tips

Tot slot heb ik nog drie bonus tips voor je, zodat je zonder problemen met je plugins aan de slag kunt.

Hoe kies je de beste plugins uit?

Nu is dit maar een lijst van 8 plugins die ik handig vind. Als we WordPress moeten geloven, zijn er meer dan 50 duizend (!) plugins. Afhankelijk van je wensen, wil je vast nog veel meer plugins installeren. De zoekfunctie helpt je al goed op weg, maar waar moet je dan op letten?

 1. Is de plugin recent bijgewerkt (max enkele maanden geleden)? Hoe recenter, hoe beter, dan weet je namelijk zeker dat eventuele bugs hersteld worden.
 2. Is de plugin compatibel met je huidige versie van WordPress? Is dit niet het geval, kijk dan eerst naar alternatieven.
 3. Hoeveel gebruikers hebben de plugin geïnstalleerd? Hoe meer, hoe beter.
 4. Hoeveel sterren krijgt de plugin? Hoe meer, hoe beter, maar kijk ook naar het aantal reviews. Eén vijf-sterren review zegt natuurlijk helemaal niks. En het kost even tijd, maar lees ook wat reviews.

Maak een backup

Voor je gaat sleutelen met je plugins: maak ALTIJD een backup. Echt ALTIJD!

Dit behoeft denk geen verdere uitleg.

Wat te doen bij foutmeldingen?

Krijg je rare foutmeldingen op je website? Werken sommige plugins niet meer? Grote kans dat enkele plugins niet goed samengaan. Je moet dan achterhalen welke plugin de ‘boosdoener’ is.

Heb je net een nieuwe plugin geïnstalleerd, dan is dat waarschijnlijk degene die de boel op stelten zet. Maar websites lijken soms een eigen leventje te leiden, dus je kunt ook kuren krijgen als je al een hele tijd niks hebt veranderd aan je plugins. Dan zit er helaas niks anders op:

 1. Deactiveer al je plugins (niet verwijderen hè, dat hoeft (nog) niet)
 2. Activeer één voor één de plugins. Kijk steeds of het probleem terugkeert.
 3. Verwijder de plugin die voor problemen zorgt.

 

Hopelijk ben je nu wat wijzer geworden over WordPress plugins. Kende je deze plugins al? Welke vind jij onmisbaar?


Dit is een gastblog van:

Nanouk van Gennip is mede-eigenaar van Joona Online, een bedrijf gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites op maat en het schrijven van zakelijke SEO-teksten en blogs. Nanouk heeft jarenlange ervaring als tekstschrijver en blogger. Ze is daarnaast fan van spelen met zoekwoordanalyses. Leuk weetje: Nanouk reist met haar man en twee kleine kinderen als digital nomad family door Europa.

 

 

Kristof Luyten
Duizendpoot bij DF Online Services, Social Media en WordPress liefhebber.
Blogger op Sixpacks.be en Digitalforum.be. Gastschrijver op verschillende andere blogs en in diverse magazines.

Contacteer me via onderstaande kanalen voor meer info.

 • Jeroen Persyn -

  Interessant lijstje.

  Ook handige plug-ins:
  – Broken Link Checker: controleert u blog op niet-werkende links
  – WP Rollback: terugrollen naar een vorige versie van plug-ins (handig bij problemen)
  – Really Simple SSL: makkelijk om een SSL certificaat te installeren
  – …

  Jeroen

 • Geef een reactie

  Privacy Voorkeuren

  Account opheffen?

  Jouw account wordt opgeheven en alle data permanent verwijderd. Weet je het zeker?

  %d bloggers liken dit: