Digital Forum Online Services

Ik help u gaag verder met uw online zaken!


Nieuwsbrief automatisch versturen met WordPress

Nieuwsbrief automatisch versturen met WordPress

Een nieuwsbrief is een leuk hebbedingetje voor een blogger! Je kan dagelijks of wekelijks de nieuwste artikels versturen naar je abonnees en hopelijk klikken ze door naar je blog. Als je zaken verkoopt op je website kan je ineens promoties of nieuwe producten promoten via je nieuwsbrief. Leuk om te hebben maar hoe begin je er aan?

Een nieuwsbrief maken voor je blog

Er zijn op internet verschillende aanbieders van gratis mail-services maar ik ga me in dit artikel beperken tot Mailchimp.

Ik weet niet of dit de beste is maar Mailchimp is heel populair, werkt goed samen met WordPress en ik gebruik het zelf ook.

Om te beginnen moet je uiteraard inschrijven bij Mailchimp en dat kan hier: www.mailchimp.com

Inschrijven is gratis zolang je minder dan 2000 abonnees hebt. Vanaf je er meer hebt moet je een maandelijks bedrag betalen maar ik neem aan dat je als blogger wel even voort kan met het gratis aanbod.

Mailchimp geeft je de mogelijkheid om met een paar klikken een nieuwsbrief campagne op te zetten. Als je net begint is het aan te raden van deze mogelijkheid te gebruiken.

mailchimp-campagne-starten

Druk op ‘Campaigns’ links bovenaan en klik dan rechts op ‘Create Campaign’

 

In het volgende scherm krijg je de mogelijkheid om te kiezen welke campagne je wil maken. Een ‘Regular campaign’ is een éénmalige nieuwsbrief die je gaat versturen en waar je alle inhoud manueel gaat invoeren. Heel leuk en heel geschikt om uiterst aangepaste nieuwsbrieven te maken maar enorm tijdrovend als je van plan bent om op regelmatige basis nieuwsbrieven te sturen. Wat je als blogger wil is dat alles automatisch gaat en dat kan je doen met de ‘RSS campaign’.

mailchimp-campagne-opzetten

Vooraleer ik verder ga met het opzetten van de campagne wil ik nog één heel belangrijk ding aanhalen: Je moet eerst abonnees hebben, anders kan je niks versturen!

Klik bovenaan op ‘Lists’ en klik op ‘Create List’.

Mailchimp zal je vragen om een paar basisgegevens in te vullen en eens dat gedaan is kan je alvast een paar email adressen aan de lijst toevoegen.

Wil je meer abonnees verwerven via je website? Installeer dan de Mailchimp voor WordPress plugin. Met deze plugin kan je een formulier op de website tonen waarmee bezoekers zich automatisch op je abonnee lijst kunnen inschrijven.

Je nieuwsbrief automatisch versturen

Nu de abonnees in orde zijn kan je effectief beginnen met je automatische nieuwsbrief.

Als je klikt op ‘RSS campaign’ krijg je onderstaand scherm te zien:

mailchimp-rss-feed

Bij ‘RSS feed URL’ vul je het volgende in: http://www.naamvanjeblog.com/feed

Daaronder kan je zelf aangeven wanneer je nieuwsbrief verstuurd moet worden. Denk op voorhand even na wanneer je best een nieuwsbrief verstuurd. Als je maar één of twee artikels per week schrijft dan is het geen goed idee om dagelijks te versturen maar dan kies je beter voor wekelijks of maandelijks.

Vink ook het vakje bij ‘Resize RSS feed images to fit template’ aan.

Klik onderaan rechts op ‘next’ om naar de volgende stap te gaan.

In deze stap moet je kiezen naar welke lijst je de nieuwsbrief wil versturen. Als je maar één lijst hebt dan is de keuze vlug gemaakt.

Klik opnieuw op ‘next’.

In het volgende scherm moet je je nieuwsbrief personaliseren. Geef je campagne om te beginnen een naam.

mailchimp-setup-campaign

Bij ‘Email subject’ staat standaard al iets ingevuld. Standaard staat alles in het Engels dus verander from en for door iets Nederlands.

‘From name’ is wat de mensen te zien krijgen als ze je email ontvangen. Hier kan je je persoonlijke naam invullen of de naam van je blog.

‘From email address’ is best het email adres dat bij je blog hoort bv. info@naamvanjeblog.com

Je kan ook een ander email adres opgeven maar zorg dat het een werkend adres is want Mailchimp gaat eerst een verificatiecode sturen om te checken of dit adres wel zeker van jou is.

Als alles correct ingevuld is dan kan je over gaan naar de volgende stap: een template kiezen.

mailchimp-template-kiezen

Je zal zien dat er meer dan twintig templates zijn waaruit je kan kiezen maar bij een RSS campagne kan je er maar twee gebruiken.

Basic RRS en Right Sidebar RSS.

Laat ons even kiezen voor Basic RSS.

Als je achteraf vind dat je template niet goed is kan je op eender welk moment je campagne aanpassen of gewoon een nieuwe campagne opzetten.

 

Bij Basic RSS zijn heel wat spullen al ingevuld voor jou. Eigenlijk is je nieuwsbrief nu al klaar maar net zoals voorheen zal je hier en daar wat Engelse woorden moeten vervangen door Nederlandse woorden.

Wat je best eerst doet is rechts bovenaan op ‘Preview and Test’ klikken en daarna op ‘Enter Preview Mode’.

Als je feed URL goed ingevuld is ga je nu al een preview van je nieuwsbrief zien. Op die manier zie je exact welke woorden vertaling nodig hebben.

Je kan uiteraard de basis versie die Mailchimp voorstelt nog verder aanpassen maar dan lees je best eerst even dit artikel over Merge Tags.

template-mailchimp-aanpassen

Let op: Er is één probleem met de standaard WordPress RSS feed. Om één of andere reden krijg je geen foto’s te zien. Dit kan je heel eenvoudig oplossen door de Send Images to RSS plugin te installeren.

Als alles klaar is dan krijg je van Mailchimp nog een mooi overzicht om te dubbelchecken of alles goed is en kan je je campagne opslaan.

mailchimp-checklist

 

Zo, in principe ben je nu klaar om je nieuwsbrief automatisch te versturen met WordPress en Mailchimp.

Uiteraard vergt het een beetje oefening om alles mooi op zijn plaats te krijgen maar met deze beknopte uitleg zou het moeten lukken.

Nog vragen? Stel ze gerust in de commentaren.

 

Kristof Luyten
Duizendpoot bij DF Online Services, Social Media en WordPress liefhebber.
Blogger op Sixpacks.be en Digitalforum.be. Gastschrijver op verschillende andere blogs en in diverse magazines.

Contacteer me via onderstaande kanalen voor meer info.

 • theodelaruelle -

  Ik zag dat je na het aanmelden op een pagina komt waar – in mijn geval – mijn privé-adres vermeld staat, zoals ik ook bij MailChimp ben ingeschreven. Dus MC maar weer verwijderd. Is dit te voorkomen? Want ik hoef die gegevens niet in beeld te krijgen.
  Alvast bedankt voor de reactie.

   • theodelaruelle -

    Ik had een widget toegevoegd aan mijn website waarmee men zich kan aanmelden voor een automatisch bericht als er een nieuwe blog geplaatst is (ik ga er van uit dat dit met MailChimp automatisch gaat?). Om uit te proberen had ik me met mijn eigen e-mailadres aangemeld. Toen ik klikte op de bevestigingslink in de mail die ik vervolgens ontving, kwam ik op een pagina met de bevestiging van de aanmelding, waarop echter ook mijn privéadres zichtbaar was. En dat wil ik niet.

    • Kristof Luyten
     Kristof Luyten -

     Dag Theo, ik zie wat je wil zeggen. Ik heb het net geprobeerd bij mijn eigen nieuwsbrief en in de bevestiging staat inderdaad ergens: Voor vragen over deze lijst contacteer kristof@….

     Als je in Mailchimp naar ‘lijsten’ gaat kan je klikken op ‘signup forms’. Daar kan je de inhoud van alle mails ook veranderen.

     Ik weet alleen niet zeker of je dat email adres kan verwijderen. Het zou kunnen dat er een minimum van informatie in moet staan.

     Hier staat ook nog eens hoe je er moet geraken. Dit gaat over vertalen maar het aanpassen is in hetzelfde scherm:

     https://www.web2action.nl/emailmarketing/mailchimp-instellen-naar-nederlands/

 • AC -

  Hi Kristof, Misschien een rare vraag, maar hoe weet de feed/mailchimp welke content er in die geautomatiseerde nieuwsbrief komt? Ik werk al langer met mailchimp, maar meer in de vorm van promo emails welke altijd handmatig aangemaakt worden (gedesigned en gevuld met content).

  • Kristof Luyten
   Kristof Luyten -

   Ik gebruik dit bijvoorbeeld voor de nieuwsbrief van sixpacks.be.
   In de Mailchimp campagne moet je het adres van je feed ingeven, bij mij is dat http://www.sixpacks.be/feed/

   Hoe hij dan juist weet welke berichten nieuw zijn en welke er al verstuurd zijn weet ik ook niet direct maar het werkt prima. Elke dinsdagavond wordt automatisch de mail gestuurd met enkel de nieuwe berichten er in..

   mvg

   Kristof

 • Geef een reactie

  Privacy Voorkeuren

  Account opheffen?

  Jouw account wordt opgeheven en alle data permanent verwijderd. Weet je het zeker?

  %d bloggers liken dit: